Dziwny odgłos silnika przy przyśpieszaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jjooww22
    Classic
    • 2009
    • 7

[quote]Jestem nowym klubowiczem i posiadam Octavie I kombi z silnikiem 2.0 litry 8 zaworowy i jestem bardzo zadowolony z użytkowania :hacker
  • marcin0606
    Classic
    • 2007
    • 19

Witam wszystkich.Mam mały problem. Otóż od jakiegoś czasu przy przyspieszaniu, gdy obroty przekroczą 2000/min. pojawia się dziwny odgłos - tak jakby głośniejsza praca silnika (jakby miał większe obroty niż wskazuje). Ten sam odgłos pojawia się przy hamowaniu silnikiem, i też tylko powyżej 2000 obrotów. Nie jest to dźwięk metaliczny; odgłos przypomina pracę silnika na wysokich obrotach, a przy hamowaniu silnikiem - tak jakby obroty się na moment zawiesiły na większym poziomie. Mieliście może kiedyś podobną usterkę? Dodam, że układ wydechowy sprawdzony, uszczelka pod kolektorem szczelna, filtry i rozrząd wymieniane regularnie. Odgłos nie jest silny (jakby ktoś obcy wsiadł, to podejrzewam że nawet ny nie zauważył).\
    Proszę o jakąś radę.
    Dodam jeszcze, że silnik na biegu jałowym bardzo ładnie pracuje, żadnych zgrzytów, warkotów itp.

Komentarz

• Xan86
      Ambiente
      • 2007
      • 141

sprawdz sobie katalizator...ja cos podobnego mialem i okoazalo sie ze katalizator juz jest w nie najlepszym stanie...i jest tak powyzej 2000 obrotow- ogolnie jak przyspieszam...moze to bedzie to...ale najlepiej jedz sobie do mechanika dobrego i podlacz go pod kompa

Pozdro :idea:
      Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
      Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

• marcin0606
        Classic
        • 2007
        • 19

Katalizator jest ok, sprawdzałem u mechanika. Dodam, że komputer nie wykazuje żadnych błędów.

Komentarz

• Xan86
          Ambiente
          • 2007
          • 141

moze sie cos zapchalo...wiesz jakie paliwo jest u nas na stacjachsproboj jechac nim na 3 biegou pare kilometrow ale na wysokich obrotach okolo 100km/h i zobaczysz pozniej...moze jakis syf sie tam nazbieral...
          Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
          Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

• misiek^wro
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8321

marcin0606, katalizator albo oplotka elastyczna przed nim jest juz dziurawa
            Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
            Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
            ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

Pracuję...